Dräkten hjälper Anders att röra sig friare: "Jag har ingen värk i kroppen längre" - Artikel i Nerikes Allehanda

26 Jan 2018
En dräkt med 58 insydda elektroder och en dosa som styr var strömmen ska arbeta har inneburit en stor förändring i Anders liv. Strömmen hjälper spastiska muskler att slappna av och har gjort att Anders lättare kan gå med kryckor istället för att som tidigare vara beroende av sin rullstol.

Anders Karlsson har en medfödd CP-skada och har provat hjälpmedlet Mollii i några månader. För honom har elektrodräkten som behandlar spasticitet inneburit många förändringar.

– Nu kan jag leka med barnen, jag kan vara ute i pulkabacken fast det är minusgrader. Jag har ingen värk i kroppen längre.

Anders Karlsson har använt Mollii i några månader och beskriver att det ger en avslappnande känsla när man har använt dräkten.
Anders Karlsson har använt Mollii i några månader och beskriver att det ger en avslappnande känsla när man har använt dräkten. ”Det är som att man har fått en halvtimmes massage”.

De senaste 20 åren har Anders levt med värk som i perioder har varit svår att hantera.

– Värken har ökat stegvis och varit värst på hösten och vintern. Sist blev jag liggande och fick hög feber, och jag hade ingen styrka i händerna, jag som annars är jättestark där.

Inerventions, med bas i Sverige, är företaget som utvecklar och tillverkar Mollii. Sedan 2012 finns hjälpmedlet på marknaden.

– Med den här elektroterapin stimulerar man den svagare muskeln för att få den spastiska att slappna av, säger Helen Aronsson, fysioterapeut på Inerventions, och fortsätter:

– Annan behandling mot spasticitet kan vara läkemedel, botox eller operation men det här är det enda sättet där man inte stoppar in något i kroppen eller gör ett ingrepp.

Dräkten som består av tre huvuddelar, en jacka, en byxa och en kontrollenhet kostar omkring 40 000 kronor. I vissa landsting kan man få dräkten förskriven som ett hjälpmedel, i annat fall får man bekosta den själv.

– Nu är vårt fokus att satsa på att komma in via landstingen. Vi vill inte att det här ska vara en klassfråga utan att det ska finnas som alternativ var man än bor, säger Helen Aronsson.

Helen Aronsson och Dag Fredriksén är fysioterapeut på Inerventions och arbetar bland annat med att åka runt i landet och demonstrera dräkten för nya användare.
Helen Aronsson och Dag Fredriksén är fysioterapeut på Inerventions och arbetar bland annat med att åka runt i landet och demonstrera dräkten för nya användare.

Barn- och ungdomshabiliteringen i Örebro län följer utvecklingen och forskningen kring elektrodräkten.

–Det pågår försök i Dalarna och Västmanland där effekten utreds, säger Kenneth Karlsson, verksamhetschef för barn och ungdomshabiliteringen.

Dräkten har ännu inte provats i Örebro. Om det kan bli aktuellt i framtiden är en öppen fråga. I länet används i stället botox för att påverka spasticiteten.

Effekten av Mollii ser olika ut beroende på användarens förutsättningar och dräkten kan hjälpa att förenkla i vardagen på olika sätt beroende på utgångsläge.

– Effekten är individuell eftersom skadan hos användarna är olika, och eftersom man reagerar olika. Det är viktigt att ha realistiska förväntningar, för någon kan en förbättring handla om kunna stå och klä på sig. Vi kan inte lova att någon kan börja gå till exempel, säger Helen Aronsson.

För Anders har effekten av Mollii varit stor och den förbättring i livskvalitet det innebar efter att ha testat dräkten gjorde att han bestämde sig för att skaffa en egen.

– Bara att få bort värken var en stor vinst. Innan använde jag rullstolen till 80, 90 procent, och nu går jag på fötterna istället för att hasa mig fram. För kroppen har tiden vridits 15-20 år tillbaka.

Fakta om Mollii

• Elektrodräkten är skapad av det svenska företaget Inerventions och kom ut på marknaden 2012.

• Dräkten används som ett hjälpmedel för värk och spasticitet och används av personer med till exempel cerebral pares, stroke, MS, ryggmärgsskada eller förvärvad hjärnskada.

• Genom 58 elektroder i dräkten kan ström programmeras att påverka olika muskler och få dem att slappna av. Dräkten används vanligtvis en timme åt gången varannan dag.

• Namnet Mollii kommer från latinets mollis som betyder mjuk.

Med magneter fästs kontrollenheten på dräkten. Därifrån skickas information om hur Mollii ska arbeta.
Med magneter fästs kontrollenheten på dräkten. Därifrån skickas information om hur Mollii ska arbeta.
Dräkten består av tre huvuddelar och programmeras för att passa användaren.
Dräkten består av tre huvuddelar och programmeras för att passa användaren.

Nyheter

september 2018
17/09 måndag
Mollii i klinisk studie från Hvidovre Sjukhus visar positiva reslutat
Läs mer
mars 2018
26/03 måndag
Artikel om Mollii i NyTeknik
Läs mer
februari 2018
22/02 torsdag
Internationellt forskarmöte hos oss
Läs mer
15/02 torsdag
Första studien på Mollii publicerad i internationell vetenskaplig tidskrift
Läs mer
12/02 måndag
Vi expanderar vår säljstyrka!
Läs mer
06/02 tisdag
Jubel över nya dräkterna – artikel i Arbetarbladet
Läs mer
januari 2018
10/01 onsdag
Nyköpingsbon Jennie har god hjälp av ”superhjältedräkt” – Artikel i Sörmlands nyheter
Läs mer
05/01 fredag
Sörmland är ett av två län som börjat testa elektrodresser i behandlingen – Artikel i Eskilstunakuriren
Läs mer
05/01 fredag
Dräkten gör Nelli till en riktig superhjälte – Artikel i Eskilstunakuriren
Läs mer
november 2017
14/11 tisdag
Blogginlägg: En hyllning till Mollii – Nellis följeslagare och bästa vän i strävan mot ett aktivt liv
Läs mer

Kalender

juli 2016 oktober 2016 mars 2014 november 2015